Skischoen op maat – vermijd pijn tijdens de afdaling

Het is al vervelend als je met slechte wandelschoenen een flinke hike wilt maken. Maar nog veel erger is het wanneer je wilt skiën en eenmaal op het witte sneeuwdek merk je dat je skischoenen toch gewoon klemmen. Of wel heel ruim zitten. In beide gevallen kun je dan grote problemen krijgen bij een afdaling, ook van een blauwe piste. Je voeten hebben echt een perfect passende skischoen op maat nodig.

Skischoen op maat levert veel betere skiprestaties

Goede skischoenen ondersteunen je ski-techniek en geven je het juiste gevoel als je op de latten staat. Wil je zonder last lekker skiën dan is het eerste waar je om moet denken dat je skischoenen zo dicht mogelijk om je voet en been zitten. Wat dat betreft is schoenen passen beslist niet checken hoe comfortabel het schoeisel zit. Je voeten kunnen dan wel zeggen ‘prima’ maar de schoenhoeken voor je been kunnen wel helemaal verkeerd zijn. En dan ga je dus niet goed skiën. Een bootfitter helpt je professioneel aan een skischoen op maat.

Bij de bootfitter regel je perfecte skischoen op maat 

Je grijpt naar de beurs voor mooie ski’s en telt ook heel wat neer voor skilessen. Maar de skischoen wordt nog wel eens het ondergeschoven kindje. Slecht zittende schoenen zorgen ervoor dat je halverwege je skiplezier toch al richting après-ski slentert. Wist je dat het heel nauw steekt met je voeten als je gaat skiën? De ruimte tussen voet en skischoen mag beslist niet te groot zijn. En vaak zit een ietwat slappe schoen wel lekker gerieflijk maar als je eenmaal aan het werk bent (aan het skiën, dus). dan heb je veel meer baat bij schoenen die een bepaalde stijfheid hebben. De gradatie van die stijfheid is ook al heel persoonlijk. Dat hangt onder andere af van je lichaamsgewicht en je skiniveau. Ook het voetbed verdient aandacht. De standaard voetbedjes voldoen bijna nooit. De bootfitter meet je voet op om te zorgen dat je een perfect voetbed krijgt.

Individueel advies bij de bootfitter voor een skischoen op maat

‘One size fits all’ is het grootst mogelijke sprookje als het om skischoenen gaat. De een heeft een hoge wreef, de ander bijna platvoeten en de derde een wat bredere kuit. Dat maakt allemaal uit als je een skischoen op maat zoekt. Heb je al vaker geskied en knellende skischoenen gehad? Dat uit zich bijvoorbeeld in:

• Dove tenen

• Tintelende tenen

• Zere kuit

• Pijnlijk scheenbeen

Een half uurtje naar de bootfitter en je gaat goed voorbereid naar de Alpen

Je hoeft niet meteen die dure knellende skischoenen weg te doen. Vaak kan een bootfitter een skischoen op maat maken voor je. Na zijn of haar goede werk voelen je oude schoenen soms helemaal anders aan. Als je dan je tenen net vrij kan houden van de voorkant van je schoen, is dat goed. En je hak mag echt niet bewegen, die moet goed vastzitten. Waarom steekt dit zo nauw? Als je gaat skiën, sturen je voeten direct je ski’s aan. En dus ook je schoenen. Heb je nu wat ruimte in je schoenen dat wordt het moeilijker om om te draaien met je ski’s en kun je controle verliezen. Ook met de beste ski’s kun je je grip kwijtraken en het probleem is dan vaak je schoeisel. Ga dus voor je op wintersport gaat sowieso even bij de bootfitter langs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *