Blessures voorkomen bij de leg extension en curl

Blessures zijn echt niet leuk, toch? Ze kunnen je hele fitness schema door de war halen. Besteed daarom zo veel mogelijk aandacht aan technieken om blessures te voorkomen, vooral wanneer je bezig bent met oefeningen zoals de leg extension, curl en lat pulley. In dit artikel gaan we eens kijken naar een paar handige maatregelen die je kunt nemen om te zorgen dat je geen blessures oploopt tijdens deze oefeningen.

Juiste techniek voor de leg extension

Doe je regelmatig de leg extension? Let dan ehct op de juiste techniek. Het begint allemaal met een stevige positie op de stoel en je rug goed tegen de rugleuning. Je benen moeten lekker tegen de kussens gedrukt zijn en dat je knieën mooi op één lijn zijn met de draaias van het apparaat. Strek je benen langzaam uit, maar let op: hou je knieën niet helemaal stijf aan het einde van de beweging. Daarna kom je rustig en gecontroleerd terug naar de startpositie. Wanneer je deze beweging langzaam en gecontroleerd uitvoert, verklein je het risico op blessures aanzienlijk.

Veiligheidstips voor de leg curl

Ook bij de de leg moet je de nodige veiligheidsmaatregelen nemen. Positioneer je jezelf goed op de leg curl-machine. Duw je buik stevig tegen het kussen en hou je knieën goed tegen het kussen gedrukt. Pak de handgrepen stevig vast en zorg ervoor dat je voeten helemaal vastzitten onder de rol. Nu komt het belangrijkste deel: buig langzaam je knieën en laat de rol zakken terwijl je je benen mooi recht houdt. En dan, rustig en gecontroleerd, keer je terug naar de startpositie. Let op, maak geen overdreven bewegingen en forceer je rug niet tijdens de leg curl. Op deze manier kun je blessures voorkomen, dus let er goed op!

Opwarmen en strekken

De eenvoudigste manier om blessures te voorkomen en beter te presteren, is door jezelf goed op te warmen voordat je begint. Begin met een lichte cardio-oefening om je hartslag te verhogen en je spieren op te warmen. Vervolgens kun je enkele stretchoefeningen doen, gericht op de spieren die je tijdens de oefeningen zult gebruiken, zoals je quadriceps en hamstrings. Je spieren opwarmen en stretchen is nodig om de kans op blessures te verkleinen. Ook train je zo effectiever. Zeker doen dus!

Luister naar je lichaam

Tot slot moet je goed naar je lichaam luisteren. Als je tijdens het doen van de leg extension of curl pijn of ongemak voelt, stop dan meteen en geef jezelf de tijd om te herstellen. Het is niet verstandig om jezelf te dwingen om door te gaan, omdat dit kan leiden tot ernstige blessures. Neem ook voldoende rust tussen je trainingssessies en let goed op de signalen die je lichaam je geeft. Je lichaam weet het beste wat het nodig heeft, dus zorg ervoor dat je daar naar luistert.