Het effect van water drinken bij hardlopen

Is het nou echt zo dat je water mee moet nemen tijdens het hardlopen? Dat is toch helemaal niet handig? Nee inderdaad, handig is anders, maar het is inmiddels wel bewezen dat je het hardlopen langer volhoudt als je tussendoor wat drinkt. In dit artikel geven we je alle tips om slim water te drinken tijdens het hardlopen. Hardlopen moet namelijk niet alleen leuk zijn, maar vooral gezond blijven.

Hardlopen zorgt er voor dat je lichaam opwarmt. Hierdoor ga je zweten en vocht verliezen. Dat is een hele normale zaak. Zeker met het aanhoudende warme weer is het belangrijk dat je niet uitdroogt als je gaat sporten. Dit geld overigens zowel voor binnen als buiten sporten en ook het hele jaar door. Maar in de zomer dus extra belangrijk! Veel vochtverlies leidt ook tot slechtere sportprestaties. Hou daarom je vochtgehalte op peil met de volgende tips.

1. Hydrateer van te voren

Voor je gaat hardlopen kun je al beginnen met het goed drinken van water. Drink een halfuur voor je gaat hardlopen 250 tot 300 milliliter water.

2. Hoeveel water neem je mee?

Als je een uur of korter gaat hardlopen is de kans op uitdroging niet heel groot. Wel kun je het beste tussendoor een paar slokjes nemen. Veel mensen krijgen tijdens het sporten of hardlopen last van een droge mond. Laat je hier niet door verleiden door heel veel te gaan drinken. Een paar korte pauzes met een paar slokjes zijn voldoende.

Ga je langer dan een uur hardlopen? Dan is alleen water niet genoeg. Je lichaam moet dan ook weer opladen met zogeheten elektrolyten, die vooral in suikerige dranken of sportdranken zitten. Sportdranken zijn er zelfs op gespecialiseerd om jouw levels tijdens het sporten weer aan te vullen en je dorstgevoel te stillen zonder dat je enorm veel hoeft te drinken.

3. Hoe neem je het water mee?

Het handigste is om een fles mee te nemen waar je tijdens het wandelen of hardlopen makkelijk uit kunt drinken. Kies bij voorkeur daarom een bidon of een fles met een uitschuifbaar rietje of tuutje waarvoor je niet hoeft te stoppen om hem te openen. Er zijn verschillende handige riemen, gordels, broeken en shirts waarbij ruimte is gemaakt om flessen en kleine snacks mee te nemen tijdens het sporten.

Ben jij nog op zoek naar de ideale bidon voor tijdens het hardlopen? Kijk dan eens bij Promofit. Promofit is gespecialiseerd het aanbieden van een ruime variatie aan drinkflessen en bidons met eigen bedrukkingen. Laat je eigen bidon bedrukken voor jezelf, jouw sportclub of voor je bedrijf voor een superleuk en motiverend cadeau.

4. Drinken na het sporten

Ook na het sporten is het belangrijk om je vochtlevels op pijl te blijven houden en aan te vullen. Tot een paar uur na het hardlopen  kun je zelfs nog uitdrogen. Drink daarom op regelmatige basis nog kleine hoeveelheden van circa 200 milliliter water de paar uur erna.

Zo, met deze tips kun jij even vooruit met jouw hardloopdoelen. Probeer het snel uit en sta versteld van je verbeterde hardloopprestaties door het simpelweg meenemen van een fles water!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *